Oogzorg

Oogzorg

In de Nederlandse oogzorg werken mensen met verschillende beroepen, waaronder de optometrist, de opticien, de contactlensspecialist en uiteraard de oogarts. Maar wie doet wat? Aan wie moet u zich als consument wenden bij problemen met uw gezichtsvermogen?

Wat doet een optometrist?
Optometrist is een beschermd medisch beroep binnen de Nederlandse gezondheidszorg (wet BIG). De belangrijkste taken van de optometrist zijn het aanmeten van optische gezichtshulpmiddelen ook bij medische oogafwijkingen. Hij/zij kan de samenwerking tussen beide ogen beoordelen en kan een bril met prismacorrectie aanmeten. Bij afwijkingen aan het hoornvlies kan hij speciale medische contactlenzen aanmeten. Sommige optometristen hebben zich gespecialiseerd in het aanmeten van vergrotende hulpmiddelen voor slechtziende mensen.
Een ander taak van de optometrist is het screenen op oogafwijkingen zoals cataract, glaucoom en maculadegeneratie.  Hij mag ook diagnostische oogdruppels gebruiken, bij voorbeeld om de pupil te verwijden. Een oogonderzoek bij de optometrist gaat dan ook veel verder dan een oogmeting bij de opticien. Optometristen werken in ziekenhuizen, oogheelkundige klinieken, optometriepraktijken en revalidatie instellingen voor slechtziende mensen. De opleiding duur 4 jaar en kan gevolgd worden aan de Hogeschool van Utrecht.

naar boven >>>

Wat doet een opticien?
Opticien is een ambachtelijke opleiding binnen de detailhandel op mbo-niveau en richt zich hoofdzakelijk op het aanmeten en verkopen van brillen. Technisch georiënteerde kennis van producten, mode en design zijn belangrijke onderwerpen in de opleiding. Bij (ouderdoms)verziendheid, bijziendheid en astigmatisme kan de opticien de juiste brilsterkte bepalen. Als de klachten niet met een bril te verhelpen zijn verwijst hij/zij door naar de optometrist of oogarts.

naar boven >>>

Wat doet een contactlensspecialist?
Contactlensspecialist is een vervolgopleiding na de opleiding tot opticien. De contactlensspecialist kan zachte en vormstabiele contactlenzen aanmeten en mogelijke complicaties herkennen. Opticiens en contactlensspecialisten hebben geen medische opleiding gevolgd. De beroepen zijn ook niet wettelijk beschermd. Iedereen mag oogmetingen verrichten en contactlenzen aanmeten, ook zonder diploma. De branchevereniging NUVO stelt wel opleidingseisen aan haar leden en pleit al jaren voor een wettelijke erkenningsregeling voor beide beroepen.

naar boven >>>

Wat doet een oogarts?
Na de 6 jaar durende opleiding tot basisarts heeft de oogarts nog gedurende een aantal jaren de opleiding tot specialist gevolgd. De oogarts behandelt oogzieken en opereert. Veel oogartsen hebben zich op een bepaald deel van het oog gespecialiseerd. Het aanmeten van brillen, contactlenzen en optische hulpmiddelen is een van de taken die de optometrist van de oogarts heeft overgenomen.

naar boven >>>