Bijzondere brillen

Bijzondere brilsterktes

Uiteraard kunt u bij OOG ook terecht voor een gewone bril. Een bril is echter veel meer dan twee glazen op sterkte geslepen in een montuur. Onder anderen een groot verschil in sterkte tussen het rechter en het linker oog, cilinder correcties met schuine asrichtingen, de afstand tussen ook en glas, de doorbuiging van het glas en de keuze van het montuur hebben invloed op comfort en gezichtsscherpte. In gewone optiekzaken worden deze factoren niet altijd herkend.  De klachten worden dan uitgelegd als gewennigsproblemen.  Met de keuze van de juiste glazen en het juiste montuur kan het probleem vaak voorkomen worden. Dat geld voor zowel enkelvoudige als ook multifocale brillen.

Prisma’s worden aangemeten bij problemen in de samenwerking tussen de ogen.  Een kleine afwijking in de stand van de ogen kan bij vermoeidheid of inspanning tot dubbel zien of oncomfortabel zien leiden. Dubbelbeelden kunnen echter ook ontstaan door andere oorzaken. Voor het aanmeten van een bril met prismacorrectie is een uitgebreid binoculair onderzoek vereist.  Bij onverklaarbare klachten is altijd overleg noodzakelijk met de oogarts of orthoptist. Het slijpen van een bril met prismacorrectie vereist specialistische kennis en wordt door veel opticiens uitbesteed aan gespecialiseerde optometriepraktijken.  zoals OOG. Bij zeer sterke leesbrillen kan een ondersteunend prisma noodzakelijk zijn bij een normale samenwerking tussen beide ogen.

Bij bijzondere of extreme brilsterkten is technisch vaak veel meer mogelijk dan wat door de meeste grote brilleglasfabrikanten gemaakt wordt. Daarom werken wij samen met gespecialiseerde slijperijen in onder anderen Scandinavië.

Uiteraard maakt een comfortabel en modieus montuur het dragen van een bril veel plezieriger. Daarom beschikken wij over een ruime keuze aan monturen van verschillende merken en prijsniveaus. Wilt u uw eigen montuur blijven gebruiken of heeft u elders een bijzonder leuk montuur gezien? Als het technisch mogelijk is monteren wij graag uw glazen in uw eigen montuur. Een bril met bijzondere sterktes ziet vaak heel gewoon uit. Ook bij slechtziende mensen kijken wij altijd of het gezichtsvermogen met een andere brilsterkte verbeterd kan worden.

Zonnebrillen en filterbrillen
Filterbrillen worden toegepast bij lichtgevoeligheid. Terwijl een gewone zonnebril het beeld in het geheel donkerder maakt wordt met een filterglas en deel van het lichtspectrum uitgefilterd. De glazen hebben dan een gele, oranje of bruine tint.
Wij brengen eerst de maten van lichtgevoeligheid en de behoefde aan filtering in kaart. Met behulp van een groot aantal testglazen kiezen wij dan de juiste filterkeur. Filterglazen kunnen ook polariserend, meekleurend en in de juiste brilsterkte geleverd worden. Licht getinte glazen kunnen in een gewoon brilmontuur gezet worden. Voor donkere glazen bestaan speciale monturen waarmee ook de zijkanten afgeschermd kunnen worden. Het gebruik van sport- en veiligheidsmonturen is ook mogelijk.

Kappenbrillen
Kappenbrillen worden toegepast bij extreem droge ogen, bij voorbeeld bij keratoconjunctivitis sicca of het syndroom van Sjögren. Aan de binnenkant van het glas wordt en kap van doorzichtig kunststof gelijmd. De randen worden afgewerkt zodat de kap exact de contouren volgt van het gezicht. Zo ontstaat een afgesloten ruimte om het oog waardoor het traanvocht minder snel verdampt. Klachten als pijn, roodheid en lichtgevoeligheid nemen af. Soms hoeft het oog ook minder vaak gedruppeld te worden waardoor eventuele bijwerkingen van oogdruppels kunnen afnemen. De kappen kunnen ook donker gekleurd worden waardoor een maximale afscherming tegen storend zijlicht ontstaat. Combinaties met filterglazen en loepenglazen zijn mogelijk.

Veiligheidsbrillen
Door het gebruik van en veiligheidsbril kan veel oogletsel voorkomen worden, bij het werk of bij het sporten.  Slechtziende mensen lopen bovendien een verhoogd risico op ongelukken doordat obstakels niet worden gezien. Standaard beschermbrillen, die men over de eigen bril zet worden vaak niet gedragen omdat het zicht als minder ervaren wordt en vanwege en slechte pasvorm. De bril blijft niet goed zitten.  Beschermbillen worden immers in dynamische en potentieel gevaarlijke situaties gedragen. Een op maat gemaakte beschermbril biedt het comfort van de eigen bril en een optimale bescherming. Omdat voor veiligheidsbrillen strenge keuringseisen bestaan werkt OOG samen met gespecialiseerde bedrijven.

Duikbrillen met optische correctie
Duiken is een visuele sport. De meeste mensen duiken om de fascinerende wereld onder water te kunnen bewonderen. Zien is echter ook een belangrijk veiligheidsaspect. Onder water moeten instrumenten snel en betrouwbaar afgelezen worden. De buddy moet in de gaten gehouden worden en aan de oppervlakte moeten boten en boeien op grote afstand herkend worden. Omdat water een brekend medium is kunnen de gegevens van een gewone bril niet eenvoudig voor een duikbril overgenomen worden. Ons optometriste is al vele jaren actief als technisch en recreatief duiker. Mede vanuit haar eigen ervaring verzorgt zij graag de aanmeting.