Low Vision

Low Vision


Low vision betekend letterlijk laag gezichtsvermogen. Het is een omschrijving voor instellingen en bedrijven die hulp bieden aan slechtziende mensen. De oorzaak van slechtziendheid is altijd een medische oogafwijking zoals maculadegeneratie, cataract (staar) of glaucoom. Aandoeningen van de oogzenuw of hersenen (CVA ) kunnen ook tot slechtziendheid leiden.

Wanneer is men slechtziend?
Over hulpmiddelen
Loepenbrillen
Telescoopbrillen
Handloepen en lichtloepen
Loeplampen
Beeldschermloepen
Monoculaire handverrekijker

Wanneer is men slechtziend?
Men spreekt van slechtziend bij een gezichtsscherpte van 0,30 of minder op het beste oog met bril. Het gezichtsvermogen kan niet hersteld worden met een gewone bril, een operatie of medische behandeling. Lezen, TV kijken en dagelijkse dingen als boodschappen doen worden steeds moelijker of zelfs onmogelijk.

naar boven >>>

Over hulpmiddelen
Met gezichtshulpmiddelen zoals loepenbrillen, telscoopbrillen en filterbrillen is het vaak weer mogelijk deze activiteiten uit te voeren. Net als gewone brillen moeten deze hulpmiddelen aangemeten en op maat gemaakt worden. Er bestaan ook eenvoudige hulpmiddelen zoals handloepen, lichtloepen en loeplampen. Elektronische hulpmiddelen zoals beeldschermloepen, voorleesscanners en spraakondersteuning voor de computer bieden veel mogelijkheden voor zeer slechtziende mensen. Via het low-visiononderzoek wordt uw hulpvraag in kaart gebracht en uw gezichtsvermogen gemeten. In goed overleg wordt het meest geschikte hulpmiddel bepaald en aangemeten. Soms zijn meerder hulpmiddelen noodzakelijk. Uw vindt op deze website veel informatie over het low-visiononderzoek, de verschillende hulpmiddelen en de mogelijkheden voor vergoeding via uw zorgverzekeraar.

naar boven >>>

Loepenbrillen
Niet meer kunnen lezen is het vaakst voorkomende probleem van slechtziende mensen. Met een loepenbril worden letters vergroot. Een loepenbril kan het uiterlijk hebben van een bijzonder sterke leesbril.
De tekst moet dan dichter bij het oog gehouden om weer te kunnen lezen. Bij hogere vergrotingen kunnen loepensystemen in een bril gemonteerd worden. Het beeld kan dan vergroot worden op een normale werkafstand van 30-40cm. Omdat de gebruiker de handen vrij heeft kan een loepenbril ook gebruikt worden voor schrijven, puzzelen, handwerken, kaarten  en veel andere activiteiten. Voor het bespelen van muziekinstrumenten, het lezen van noten en het werken op de computer kunnen loepenbrillen met een aangepaste werkafstand gemaakt worden.

naar boven >>>

Telescoopbrillen
Met een telescoopbril kunnen objecten op een langere afstand vergroot worden, bij voorbeeld voor het TV kijken, bioscoop of toneel. Door het telescoop hoog in het montuur te plaatsen kan een telescoopbril ook voor oriëntatie op straat en bij het fietsen gebruikt worden. Een telescoopbril kan voorzien worden van opsteeklenzen. Zo kan de telescoopbril ook voor nabij gebruikt worden. Sommige telescoopbrillen zijn traploos instelbaar. De telescoopbril kan dan echter alleen voor een oog gebruikt worden. Om met twee ogen comfortabel dichtbij en veraf te kunnen zien zijn altijd  een aparte loepenbril en telescoopbril vereist.
OOG vervaardigt ook telescoopbrillen voor auto rijden. Mensen met een verminderd gezichtsvermogen kunnen een rijbewijs behouden of verkrijgen door in het verkeer gebruik te maken van een telescoopbril. Voorafgaand is onderzoek in een expertisecentrum vereist en moeten rijlessen gevolgd worden bij een speciaal opgeleide rijinstructeur.<

naar boven >>>

Loepen en lichtloepen
Loepen worden vaak als eenvoudige hulpmiddelen omschreven. Bij zwakke loepen kan men het effect van de vergroting direct zien. Naarmate de vergroting van een loep toeneemt, wordt de diameter van de loep echter steeds kleiner. Grote loepen vergroten dus heel weinig en sterke loepen zijn altijd heel klein. Bij hogere vergrotingen  wordt het lezen met een loep steeds moelijker en moet de vergroting van een loep nauwkeurig gekozen worden.
De op de loep aangegeven vergroting is de maximale vergroting. De daadwerkelijke vergroting van een loep is afhankelijk de brilsterkte waarmee door de loep gekeken wordt en van de afstand waarop de loep gebruikt word.
Sommige loepen zijn voorzien van verlichting. Dat kan heel prettig zijn maar verhoogd ook het gewicht van de loep. Een loep moet in de hand gehouden worden of op een standaard over het papier geschoven worden. Voor mensen met een beperkte handfunctie of bij langdurig gebruik kan dat lastig zijn.
Slechtziende mensen adviseren wij daarom voor de aanschaf van een loep een oogmeting bij de low-visionspecialist te laten uitvoeren.

naar boven >>>

Loeplampen
Loeplampen zijn op een statief gemonteerde loepen met ingebouwde verlichting.  Vanwege de grote diameter van de lens is de vergroting altijd heel beperkt. Loeplampen voldoen goed voor mensen met een lichte vorm van slechtziendheid.

naar boven >>>

Beeldschermloepen
Een beeldschermloep is een elektronisch leeshulpmiddel. De tekst wordt met een camera opgenomen en vergroot op een monitor weergegeven. De kleuren kunnen omgekeerd worden zodat de tekst in wit op een zwarte achtergrond weergegeven wordt. Met beeldschermloepen kunnen zeer hoge vergrotingen bereikt worden. Naast het lezen van gewone tekst kunnen ook foto’s en etiketten bekeken worden. Met een beetje oefening kan men ook schrijven onder het toestel. De beeldschermloep kan echter alleen op een vaste plek in huis gebruikt worden. Voor ernstig slechtziende mensen is een beeldschermloep vaak een zeer geschikt hulpmiddel.

naar boven >>>

Monoculaire handverrekijker
Voor oriëntatie op staat is een monoculaire handverrekijker bijzonder praktisch. Informatieborden, busnummers en straatnamen kunnen met de verrekijker vergroot worden.

naar boven >>>